PEP
Wat is PEP?
PEP staat voor Positive Expiratory Pressure en betekent eigenlijk niet meer dan uitademen tegen positieve druk. PEP is een methode die helpt om de luchtwegen open te houden indien deze neigen snel dicht te klappen. Door het dichtklappen van de luchtwegen is het moeilijker om slijm op te hoesten.
PEP is een techniek waarbij de luchtstroom door een apparaatje of door de lippen iets samen te trekken wordt beperkt (pursed-lip-breathing). Dit voorkomt een luchtwegcollaps en zorgt voor een volledige lediging van de longen.
PEP kan uitgevoerd worden met een masker of met een mondstuk waarbij de uitgeademde lucht door een kleine opening wordt geblazen. De diameter van de opening waardoor uitgeademd wordt kan variëren. De juiste techniek kan samen met de instructie van de fysiotherapeut worden bepaald. PariPEP is een voorbeeld van een PEP apparaat.De PEP kan ook via ossilerende positive expiratory pressure worden uitgevoerd. Dan zijn en andere apparaten (Flutter, Acapella, Aerosure, Aerobica)
Wat is het doel van PEP?
Doel van de PEP is de luchtstroom in de luchtwegen snel te laten verlopen zonder dat de luchwegwanden door de snelheid van de lucht de luchtroom blokkeren. Ook verbetert het de ventilatie in de diepe delen van de longen zodat er lucht achter slijmprop kan komen zodat deze luchtstroom het slijm naar de grotere luchtwegen kan brengen. In de grote luchtwegen is het slijm gemakkelijker op te hoesten.
Bij wie wordt PEP toegepast?
PEP Kan bij diverse longproblemen worden toegepast waarbij kortademigheid en ademfrequentie kan worden beïnvloed. De resutaten van de methode zijn sterk individueel bepaald.PEP is voor iedereen geschikt waarbij benauwdheid en slijmvorming problemen veroorzaakt. Voorbeelden van aandoeningen waarbij PEP wordt toegepast zijn bijvoorbeeld COPD, taaislijmziekte en bronchiëctasieën. De fysiotherapeut bepaalt samen met de patiënt bij de eerste behandeling/intake welke behandelvormen toegepast kunnen worden.
Veelgestelde vragen:
Vraag: Wat is het beste apparaat om de PEP uit te voeren?
Antwoord: Er is geen ‘beste’ bij de verschillende devises, deze zijn van de persoon afhankelijk. Dus wat voor de een goed werkt hoeft niet het beste apparaat voor de ander te zijn.
Vraag: Vanaf welke leeftijd kan PEP worden toegepast?
Antwoord: PEP kan worden toegepast op elke leeftijd, de hoeveelheid druk en de toepassing varieert uiteraard per leeftijd en per patiënt.
Vraag: Kan PEP bij zowel acute en chronische klachten worden toegepast?
Antwoord: Ja PEP kan bij zowel acute als chronische klachten worden toegepast om zo meer mogelijkheden te hebben om met problemen van de luchtwegen om te gaan. Bij chronische klachten kan PEP tevens helpen bij het management van de luchtwegklachten. Bij acute klachten kan dit benauwdheid verminderen en verergering van de acute klachten voorkomen.
Vraag: Is er veel druk in de luchtwegen tijdens toepassing van deze techniek?
Antwoord: Nee er is sprake van lage druk in de luchtwegen waarbij de luchtwegen geen risico lopen op beschadiging. De techniek is volledig veilig.